A GOAL WITHOUT A PLAN IS JUST A WISH
אנחנו נמצאות בדיוק בנקודת הזמן בשנה המדויקת לכתוב את התוכנית השנתית העסקית שלך.
אני לא בטוחה איך את מתמודדת עם חוסר וודאות, אבל אני יודעת להגיד על עצמי שהוא מסיח את דעתי.
תוכנית עסקית היא כמו מפת דרכים שתעזור לך לתכנן את העתיד על ידי הגדרת מטרות ברורת והשגתן. אמנם הכתיבה יכולה להיות משימה שדורשת זמן ומשאבים אבל ההשקעה תניב פירות, מבטיחה לך!
בתור בעלות עסקים אנחנו עלולות למצוא את עצמינו עסוקות בכיבוי שריפות. הראש מלא ברעיונות וחלומות ואנחנו לא מצליחות תמיד להגיע אליהם. הרבה מהמטרות שלנו נראות ענקיות ורחוקות מהשגה ולכן הרבה פעמים אנחנו נוטות לדחוק אותן הצידה. הבהירות שתקבלי מכתיבת התוכנית יביאו אותך לפסגת החלומות שלך ויביאו את העסק שלך להצלחה.
באופן אישי אני ממליצה לך לכתוב על דף עם עט, הכתיבה מאפשרת לנו להיות נוכחות, לעזור לנו לסדר את כל המחשבות שלנו ומפעילה איזורים במוח שמעודדים את היצירתיות. הכתיבה הידנית איטית יותר מהקלדה ולכן מאפשרת לך לעכל את המלל, לחשוב עליו שוב ולחדד אותו במידת הצורך.
רגע לפני שאת צוללת לתכל’ס, אני רוצה לשאול אותך כמה שאלות, אבקש שתצטיידי במשהו כיפי לשתות, נשנוש קטן והמון מוטיבציה.
שאלה אלייך,
האם כתבת לעצמך מטרות בתחילת השנה? בתחילת העסק?
אם כן, הגעת למטרות שכתבת לעצמך?
לפעמים, תוך כדי השנה, המסלול למטרות שכתבנו מתפספס, בגלל שהוא לא מספיק מדויק, או אולי הוא לא כתוב באופן הנכון. אנחנו כאן כדי לגרום למה שאנחנו כותבות עכשיו לקרות!
אם כתבת לך רשימה כזו, אני ממליצה לך לעצור רגע ולחשוב מה הסיבה שלא הגעת למטרות האלה. כדי שלא תמחזרי את אותן התוצאות ואותם המסלולים העצירה הזו היא קריטית וחשובה.
גם אם לא הגעת לכל המטרות שתכננת שנה שעברה אל תתבאסי, יש לך את השנה הזו לפתוח דף חדש, לשנות דברים ואת לגמרי יכולה להפוך את השנה הבאה להכי טובה שהייתה לך אי פעם.
האמת היא שיש שלוש סיבות עיקריות שגורמות לנו לא להגשים את המטרות שלנו:
#1 האם המטרות שלך מרגשות אותך?
האם החלומות שלך בוערים בך? האם הם משרתים את הייעוד הפנימי שלך?
אם המטרות שלך לא מרטיטות לך את הבפנוכו של הלב בעייני זו בעיה.
הרי גם ככה יש לך כל כך הרבה רעיונות, הראש מוצף ואין לך זמן להגיע להכל.
אז בואי נבחר לעבוד רק על הדברים שעושים לנו את זה באמת ומרגשים אותנו.
#2 אולי המטרות שכתבת גדולות ומפחידות מידי?
אם המטרות שאת כותבת לעצמך גדולות מדיי, לא פלא שאת לא מוצאת להן זמן. זה מפחיד לגשת למשהו ענק ומרתיע. תסתכלי על המטרות שעדיין לא הגשמת ובדקי אם אולי מה שפגע בהן היה זה שלא הייתה לך תוכנית פעולה שתעזור לך לתכנן את הדברים שאת רוצה להוציא לפועל.
אני יודעת, תוכנית פעולה נשמעת כמו קלישאה תלושה אבל אין לך מושג כמה הדבר הזה יכול לשנות לך את החיים.
פרקי את המטרה הגדולה לתת משימות קטנטנות, לביסים קטנים. אחרי זה יהיה לך הרבה יותר פשוט לגשת ולהתחיל.
#3 אולי התכנון שבנית לא ריאלי?
יש מצב טוב שהסיבה שבגללה לא השגת את המטרות שלך היא כי כמות המטרות שכתבת גדולה מדיי. המצב הזה יוצר מרדף אינסופי אחרי מטרות שבפועל לא נצליח לממש אותן כי אין לנו את הזמן והפנאי לגשת לכולן כמו שצריך.
איך תדעי אם המטרות שלך ריאליות או לא?
כשאת עוצרת לכתוב את המטרות שלך תסתכלי מה היה בשנה הקודמת, בחצי השנה הקודמת או ברבעון הקודם. אם בשנה שעברה כתבת מספר מטרות מסוימות והן לא קרו, נסי להבין למה ואם הבעיה הייתה זה שהצבת פשוט יותר מדיי. באופן אישי אני לא עובדת על יותר ממטרה חדשה אחת בכל רבעון ועבורי הקצב מדויק, לא מהיר מדיי וברמת עומס נעימה.
אז אחרי שעצרנו והתבוננו אחורה על המטרות שכתבנו, הסקנו מסקנות וניתחנו כל מיני דברים, הגיע הזמן להסתכל קדימה 🙂
הייעוד שלך
תכתבי באופן המפורט ביותר למה פתחת את העסק, למה את עושה את מה שאת עושה, למה את בוחרת כל בוקר לקום לקושי של חיי עצמאית?
כדי שנהפוך כל חלום לבר השגה נגדיר אותו במדויק, כדי לא להלחיץ את עצמך יותר מדיי ועל מנת שהתכנון באמת יהיה אפקטיבי, אני ממליצה לך לבחור שתיים או שלוש מטרות בלבד מתוך המטרות שכתבת.
עבור כל אחת מהן כתבי:
> למה המטרה הזו חשובה לך?
> מה בדיוק אני רוצה להשיג?
> איך תרגישי כשתשיגי את היעד הזה?
השתדלי להיות כמה שיותר ספציפית ונסי לענות על השאלות האלה בהרחבה. זה בדיוק הדלק הזה שיניע אותך לפעולה ויגרום לך לרצות לעבוד על מה שחשוב לך. אחר כך, פרקי כל אחת מהמטרות לביסים קטנים.
זו תהיה תוכנית הפעולה שתעבדי לפיה כל פעם קצת.
אחד העקרונות שאני עובדת על פיהם הוא שאני תמיד מתחילה לתכנן פרק זמן מסוים לפני שאותו פרק זמן מתחיל. לדוגמה היום, אנחנו מתכננות את השנה הבאה לפני שהיא מתחילה.
השלבים שעל פיהם אני עובדת:
> בחינה של סל המוצרים ותמחור מחדש
תתחילי מהסתכלות על סל המוצרים שלך. כתבי איזה מוצרים יש לך, למי כל אחד מהמוצרים מופנה, האם אותו מוצר או שירות נמכר בצורה שוטפת וקבועה או שאת מוכרת אותו בהשקות ומחזורים? חשבי, האם נכון לשנות משהו? אל תשכחי לבצע תמחור מחדש למוצרים הקיימים, אולי יש לך תוכניות שונות להשנה משנה שעברה, אולי ההוצאות שלך משתנות או שאת מעוניינת להגדיל את ההכנסה האישית שלך.
> הגדירי יעדים חודשיים:
יעדי מכירות
יעדי הכנסות
יעדי פיתוח
יעדי מכירה למוצרים שאת מוכרת, עבור כל אחד מהחודשים קדימה הגדירי יעדי מכירות. כמה יחידות את מתכננת למכור מכל מוצר או שירות, בכל חודש, מתוך סל המוצרים שלך?
טיפה גלשנו לפיננסים אבל שטויות, זה תמיד טוב לנו לתכנון 🙂
לכל חודש כתבי יעד הכנסה:
לדוגמא יעד הכנסה חודשי 10,000 שקלים, מורכב מ 2 תהליכים אישיים (3,000 שקלים X2), חמישה מקומות בקורס דיגיטלי (400 שקלים X5) ועשרה פלאנרים (200 שקלים X10).
יעדי פיתוח הם בעצם הפוקוס החודשי שלי על דברים שיושקו בעתיד הקרוב, מרחק של כמה חודשים, שאני צריכה להתכונן ולעבוד עליהם כבר מעכשיו.
עכשיו כתבי מהלכים שיווקיים לכל חודש בהתאם ליעדי המכירות ומתחילה לגזור משימות לטודו ליסט “על”.
תכנון משימות חודשיות
אני לא אחפור לך על זה כאן כי יש פוסט מקיף 🙂
בטודו ליסט “על” אני מרכזת את כל המשימות שקשורות לפוקוס החודשי, זה הקישור בין המטרות הגדולות שכתבתי לבין הפרקטיקה. אני יוצרת לי בעצם רשימה של כ5-7 יעדי מכירות ופיתוח ואני בעצם עוברת שורה שורה ומתחילה לפרק אותה למשימות קטנטנות, כמו ביסים קטנים. כשאני מסיימת את המאקרו הזה שמקושר ספציפית ליעדים, אני כותבת לי את הכמה משימות השוטפות שחשוב לי לוודא שהן יקבלו יחס כמו:
להקדיש 3 שעות בשבוע ללמידה של חלק מתוך קורס, לכתוב כתבת בלוג אחת, כמות פוסטים/תכנים רצויה לשבוע באינסטגרם וכו’.
ברמה החודשית כדי לפרק את המטרות לתת משימות קטנות אני עובדת עם הטודו ליסט העסקי. זה עוזר לי לשים את הפוקוס גם על הדברים הדחופים שאני חייבת לטפל בהם וגם על המטרות הגדולות יותר שחשוב לי לקדם.
תכנני את ההשקות שאת מעוניינת לבצע ואת מהלכי השיווק לקראתן
לכי לסעיף 1 ובדקי אם יש מוצרים חדשים שתרצי לפתח בעקבות הבדיקה וההרהור לגביי סל המוצרים הקיים. אולי יש סוג לקוחות שלא קיבל את המענה המדויק לו, לדוגמא אם את מוכרת מוצר קבוצתי אולי כדאי לפתח מוצר אישי, או אם יש לך מוצרים גדולים ואישיים אולי כדאי לפתח מוצר בינוני או קטן. ועכשיו, חזרי לסעיפים ובצעי לגביי המוצרים החדשים.
קדימה, צאי לדרך